Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Monday, October 17, 2016

HAVING CATS IS NOT JUST ABOUT FEEDING THEM


You do not put your cats in a cage, 24 hours, WITHOUT EVEN LETTING THEM OUT AT ALL.
They will suffer.
They need love, affection and attention.
You are supposed to talk to them, play with them, hug them, pat them, bathe them, clean up their shits, make sure their place is clean.
Let them know you love them.

Kalau kurung bersebab tu kita pahamlah.
Contohnya, kurung sebab dia sakit dan tak nak dia lari dalam keadaan sakit.
Atau kurung sebab dia kena kuarantin, ada penyakit yang boleh berjangkit terhadap kucing lain ke haiwan lain ke apa ke.
Atau kurung buat sementara waktu, tapi there are times when you let them out, let them play outside, let them feel free or at least let them feel that they are actually cats, for God's sake.

Janganlah nak kurung sepanjang masa.
Tak lepas langsung.
Just bagi makan when you are around, kalau korang takda so lapar la dia mengiau ngiau, malam kang baru makan?
Atau bagi makan ikut suka?

Parents, kalau anak sibuk nak bela kucing, you guys should lead the way.
Teach your kids to jaga the cats bebetul.
Ajar anak anak bila patut bagi kucing makan, berapa kali sehari, banyak mana portion yang sesuai, bukannya sekali bagi selambak konon makanan tu boleh tahan seharian untuk kucing tu.
Ajar anak refill air untuk kucing.
Ingat kucing tak reti dahaga ke?
Malaysia ni dah la panas.
Dan janganlah ajar anak anak untuk kurung kucing non stop, takda time langsung kucing tu bebas.
Sehari bagi la masa beberapa jam yang kucing tu boleh main dengan anak anak.

Its cats we are talking about. 
Bukannya rabbit ke tarantula ke iguana ke ular sawa eksotik ke.

They need love.
They need attention.

Kalau jaga kucing pun tak boleh, cemana kalau satu hari nanti mak ayah kita sakit terbaring tak boleh bangun, cemana nak jaga?
Cemana nak mandikan, cuci najis and all?

Basic tu sebenarnya datang daripada cemana kita jaga haiwan peliharaan kita, especially cats.

Tau?