Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Wednesday, July 1, 2015

Yang tidak jelas pada mata mereka

Aku terjaga pukul 6.30 pagi.
Aku tengok Koko tidur sebelah perut aku.
Kelmarin aku terlanggar dia dengan kereta.
Aku tak perasan dia duduk dekat tayar, dan aku reversed.
Sebab dia kecil.
Saiz dia cuma sejengkal lebih sikit saja.
Luckily vet kata tak patah.
Mungkin dia rasa aku jaga dia sejak kaki dia sakit, so dia mula dekat dengan aku.
I didnt really expect that since semua kucing dalam rumah ni macam dah tak kenal aku dan semua tak mahu didekati.
Entah masa bila dia masuk bilik dan tidur dengan aku.

Dan apabila bangun ni tadi, aku rindu kepada banyak benda.
Atau mungkin semuanya bermula sejak minggu lepas.
Sejak aku buka facebook dan scroll balik semua status facebook aku sejak 2010.
I was a damn fun kid.
I used to be fun.
What happened to me?
I miss everything about me.

Ada masa aku rasa nak patah balik masa dan betulkan keadaan.
Yang mana aku tak perlu rasa apa yang aku rasa sekarang.
The excess feeling of guilt, rasa I did nothing for people.
Or at least people made me think so.
Aku rasa dalam hidup ni benda paling mencabar adalah apabila orang tak nampak apa kita buat.
Dan kita tak boleh nak bagitau dan terangkan apa kita buat tu are for them.
Because they are supposed to see it without you asking them to see it the way it supposed to be.
Because realists dont see that as something you do for people.
They dont see it.
Or maybe they see it, but its just not enough.
Mungkin juga memang tak cukup.
Pemikiran orang berhaluan kiri (atau sebenarnya tak berhaluan) takkan jelas di mata orang berhaluan kanan.
Because it is not compatible to whats really going on in this world.

But then I remind my insane soul, we cant simply ask people to see things the way we see it.
Right?
Sebab kita tak boleh selfish.
Aku tak boleh selfish minta orang pandang sesuatu sama macam apa yang aku nampak.
Aku tak boleh paksa orang define perbuatan aku macam mereka define perbuatan dan pengorbanan mereka.
Benda tu sama macam masa aku nampak hantu perempuan rambut panjang di dewan terbuka sekolah masa program di Kuala Tahan dulu.
My friends didnt see it.
They didnt notice it.
But I cant simply ask them to weiii look closer ada hantu kat bawah dewan tu, korang tak nampak ke apa aku nampak?
I had to remain silent dan membiarkan diorang bersembang ramai ramai sambil berjalan menuju ke tandas.
Macam masa aku nampak melalui refleksi cermin almari, ada budak kecik lalu luar bilik ketika di maktab dulu.
I cant just tell everyone I saw a kid walking behind my back from the mirror reflection.
Tak boleh.
Tak boleh.

Semalam aku intai tempat aku simpan ubat ubat aku.
Aku tak tau kalau kalau aku mungkin perlukan semua tu balik.
Kalau boleh aku tak nak.
Ubat tu buat aku terfikir banyak benda.
All these turbulant years.
Aku macam struggle dalam satu tanah jerlus penuh lumpur, sedangkan orang lain elok je jalan kiri kanan aku dengan kesibukan masing masing.
I remember Doktor Amilin said, "Nanti dah ada buku, jangan lupa bagi doktor baca."

Cabaran bulan puasa ni bukan konsep menahan lapar dan dahaga bagi aku.
Bulan puasa ni banyak benda benda duniawi yang orang kalutkan dan sibukkan, dan efeknya terkena aku sekali.
Ini belum cabaran raya.
Aku tak suka.
Macam, aku tak suka matematik sebab aku rasa hidup aku dah cukup complicated, nak ditambah lagi dengan x-y darab x-y kuasa dua.
Kuasa dua kuasa tiga kuasa cinta.
Tak kuasa tak kuasa.

I wish I could change everything dan buang segala dentam dentum kacau bilau dalam kepala otak aku ni.
I wish I could be less hamba dunia, hamba cinta, hamba teknologi, hamba perasaan.
Supaya aku tak perlu struggle dalam pasir jerlus berlumpur itu.

Looking at how Koko datang baring dan bersandar tepi perut aku, I still wish people see things the way I see it.
I didnt ask Koko to come to sleep on my bed and hug me.
I didnt ask for that.
But she did that.
Dia je yang tau kenapa dia buat macam tu.
And she didnt tell me why she did that.
Maybe because she see things the way I see it.

Aku harap semua orang berbahagia hari ni.
I'm gonna get myself a skateboard today.


2 comments:

  1. apa facebook kau? nak add. itupun kalau kau bagi :) aku tak paksa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its Shifa Sabarina. Aku tak aktif sangat kat situ. Add la kalau mahu :)

      Delete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.