Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Tuesday, June 23, 2015

"Aku nak kau faham, Fa, dunia sekarang dah terbalik," that's what she said dalam conversation di whatsapp tengah hari tadi.

Dah seminggu tak hujan.
Tuhan, tolonglah turunkan hujan lebat.
Dah lebih seminggu juga hati berkecamuk.

Aku demam.
Bila demam, aku akan mula rasa keseorangan.
Tak larat nak bangun.
Tak larat nak sediakan makanan sendiri.
Terpaksa berjalan keluar untuk beli tisu sebab tisu dah habis, sapu tangan dah habis.
Hingus tak habis habis.
Bilik berbahang bahang walaupun kipas dah pasang dua.
Badan panas.
Tekak sentiasa dahaga.
Kepala pening.
Hidung tersumbat.
Bangun pukul 4 pagi untuk jirus badan.

Aku rasa keseorangan sebab aku kena pikir banyak benda.
Kena cari penyelesaian sendiri.
Tak semudah tu untuk lelapkan mata bila fikiran berkecamuk.
You know bila masa kecil kecil mak ayah said something like, "Dah. Pergi tidur."
Its not that easy.
And it never was.

For once, I wanted to hate people, but in the end, its just me.
I'll blame myself.
I always will.
Its always me from the start.
Everything was never in the right place when it comes to me.
Semuanya serba tak kena.

Berita gembira sepatutnya disambut dengan satu konsep sahaja.
Iaitu kegembiraan.
Bukannya berita gembira tapi ada sisi sedih yang buat kau rasa dunia ni busuk pada bahagian tertentu.
Seperti bila kau dapat hadiah sebatang pen.
Benda tu patut menggembirakan.
Bukannya menjadi sedih apabila kau dapat tahu pen tu pernah digunakan untuk menikam perut manusia lain sampai cacat.
Tapi mungkin sebab dunia ni memang sebegitu.
Berita gembira akan datang dengan berita buruk dalam satu pakej.

Pressure datang dari pelbagai arah, tapi aku buat buat tak nak pikir.
Buat buat macam everything's gonna be good.
Dah banyak malam aku tidur awal dan aku berjaya buat buat macam tak pikir apa.
But then beberapa malam lalu semuanya membengkak.
Aku jadi susah nak tidur balik.
Ditambah dengan cuaca.
Bedsheet pun rasa macam papan yang terhidang tepi pantai.
Panas garing.

Kau tau, sampai satu masa kau tak rasa nak bagitau orang apa kau rasa.
Walaupun pada dasarnya kau memang jenis memendam, but there are times when we need people to talk to.
Aku tak rasa aku boleh bercerita.
Aku ada cuba.
Ada la juga.
Tapi selalu tak kena masa.
Jadi tak sampai.
Mukadimah pun tak sampai.
Aku rasa conversation sebelum tidur ni dah tak relevan.
Malam semua orang dah penat.
Seharian menghadap dunia.
Jadi, aku rasa bila penat, manusia tak boleh nak fokus sangat.
Perbualan harus cepat tamat sebab semua orang penat dan mengantuk.
Dan nak tidur.

I cant sleep.
But no one is replying.

1 comment:

  1. teruknye demam ko; harap karya ko sehebat demam ko.

    all the best

    :)

    ReplyDelete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.