Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Saturday, December 6, 2014

Mangkuk dan kehidupan

I live in a small room since I reached Ipoh.
It makes me happy walaupun I have to live with penghuni bilik lain yang most of them I call mangkuk.
There's a mangkuk who always has late night phone conversation with her boyfriend.
Not really normal conversations because all I heard is yelling, screaming, crying, (oh no, I dont think they're doing phone sex or anything gross, but they apparently quarrell).
Selalunya akan berlaku time aku nak tidur.
Around 2 am.
And 7 in the morning.
Dan benda tu buat aku menyampah.
And there's another mangkuk, or should I say there ARE another mangkuks yang suka cuci pinggan dalam toilet.
I've found sarung ketupat palas, bihun, megi, nasi (of course because this is Malaysia uollsss) and whatnot.
Oh, yeah, belum pernah jumpa chocolate indulgence or tuna sandwich from Starbucks.
And there's mangkuk yang suka basuh baju (read : memberus bagai nak pergi perang) setiap kali pukul 3 pagi.
Bilik aku depan toilet dan sink tempat diorang basuh baju tu di luar toilet.
You know, kalau diorang kencing atas lantai pun aku boleh dengar dari bilik aku.
Ya.
Mangkuk yang tak reti tutup paip betul betul, mangkuk yang suka berborak luar bilik aku, mangkuk yang tak reti flush lepas buang air besar, mangkuk yang tak reti off suis lampu toilet lampu luar toilet lampu hallway dan lampu luar main door, mangkuk yang tinggalkan sampah depan bilik diorang atau tepi main door sampai sampah tu kekadang terburai padahal landlord dah cakap sampah buang sendiri, dan juga mangkuk yang suka pasang lagu kuat kuat.

Sama ada aku yang terlalu mangkuk sebab tak boleh terima perangai diorang, atau diorang memang mangkuk.
At least ada bilik.
Auntie kat area Khizanat tu homeless.
Reason I dont move out is, aku suka tempat ni.
Strategik.
Dekat dengan segala kedai dan keperluan.
Aku cuma perlu jalan kaki sebab  kaki lah transport aku.
Oh, damn.
Aku still belum renew license.
Expired on the very 1st November.
Sebab tak drive berbulan bulan.
So I dont really care.

Bila menyampah, terus nak cakap omputeh campur campur bahasa Melayu.
Okaylah tu.
At least I dont use curse word banyak sangat.
Mangkuk isnt really a curse word.
No, it is not.
Is it?

A lot has been going.
Aku suka bila bilik bersepah dengan kerja kerja melukis.
Working on cat faces collection untuk TheKullest.
It costs RM 3 each, postcard size.
And more new stickers.
Khottal buat Sisu tour di Khizanat 13 Disember ni.
Entrance fee RM 10 only.
Please tell this to anyone you know who's going to be in Ipoh pada tarikh tu.
So bolehlah sesambil tu nak beli TheKullest punya stuff.
Kalau jumpa perempuan rambut pendek pakai apron corak buah epal merah di dapur Khizanat, just say hai.

Sebetulnya, aku ada hati nak sambung belajar.
Bukan sambung master.
Tapi nak ambil second degree.
Kalau ambil master, kena ambil yang berkaitan education oh man please I've had enough dont make me go puking.
Orang kata takda apa yang mustahil, just go for it, tapi in my situation, there's a second thought.

Oh God, dah pukul 4 pagi, aku lupa pakai toner dan moisturizer.
Boleh?

Buull kata dia suka bila aku potongkan kuku dia.
Dia rasa macam dimanjakan.
Well, aku harap kalau rambut aku dah panjang nanti, dia boleh tolong ikatkan.
I told him he should bribe me supaya aku simpan  rambut panjang.
Contohnya macam belanja makan Kenny Rogers setiap minggu.
Aaahahaha.
Tapi belanja soya drive thru pun dah seronok sebenarnya.

I love him.

Haritu aku mimpi, ada orang tanya, tak takut ke dengan keadaan aku sekarang yang takda apa apa, takda stability.
Orang lain at this age ada macam macam dah.
Ni kalau omputeh ni dah tentu diorang cakap, what a lame question you son of your mother.
Aku jawab, zaman sekarang memang semua guna duit.
Tapi Tuhan lagi berkuasa daripada duit.
Duit tu memang raja.
Tapi Tuhan tu Tuhan.

"Its not like you're walking into nothing, its more like taking the life you chose and making sure you were right to take it. While my peers got on getting a wife, making a few kids and getting comfortable, I didnt. I chose LIFE."

(Francis Wolf of Spunky Funggy, Social Carbon Copy)






6 comments:

  1. aku juga ada cadangan nak sambung second degree and not master.

    borak dengan boyfren sambil nanges2?

    ape ke hal die tu?

    hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go for iiittt. Haha. Taktau la kenapa asyik nak gaduh cakap telepon. Aku rasa nak letak notis kat bilik dia, "Kalau asyik gaduh nangis jerit jerit, sila break up."

      Delete
  2. i dont know why. tapi aku rasa suka nak ada hidup macam kau. sorang-sorang.
    dan yes.
    mangkuks tu semua menjijikkan haha. nak pulak yang basuh pinggan dalam toilet. eeuwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reena, trust me, you dont wanna have the life I've been living. Hahaha.

      Delete
  3. Haha..
    Reminds me of my ex-housemates.
    Streotype perempuan adalah makhluk yang rajin dan pembersih terbukti salah.
    My ex-housemate dulu pun lebih kurang.
    Makan x reti nak basuh, tinggal kat sink tak tau la nak suruh siapa yang basuhkan.
    Kalau basuh pinggan, sisa-sia makanan tak reti nak buang. Biar sampai sink sumbat. Haih. :(
    Nasib dah tak duduk serumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emma, aku pun pemalas but I am no pengotor. Haritu saluran kat lantai toilet dah tersumbat teruk gila. Plumber jumpa makanan dah beku dalam tu. Aku sampai banyak kali mandi kat tempat kerja.

      Delete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.