Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Wednesday, March 14, 2012

Polis dan tatabahasa.

CERITA 1

Few months ago, when I was working for Red Garage....

Ferrggghhh... Fafa cuba-cuba nak cakap omputeh.

Hahaha, okay, okay. Serius sikit.

Masa banglo kena pecah, boss kecik yang aku panggil Kak Jaja heret aku ke Balai Polis Dang Wangi di tengah-tengah malam, untuk buat report. Memandangkan IC dan license Kak Jaja ada pada ayah dia, pasal ayah dia buat pergi fotostat, maka kena lah guna nama aku untuk buat report.

Benda-benda yang hilang dicuri dari dalam banglo tu semuanya parts motor yang specifically untuk chopper macam Harley D, maka istilahnya pun dah tentulah dalam English. Dah la tak reti nak translate Melayu, memang agak masalah masa nak buat report tu. Kalau dah macam kick starter, fox, apa benda lagi tu, kau nak translate cemana kan?

Yang ambik report tu polis pempuan. Muda. Dia dah pening sebab banyak perkataan tak boleh translate Melayu. Yang hilang tu dah la terbahagi dua : Parts dan benda yang memang untuk custom. Pastu nak cakap banglo tu still under renovation dan maintenance, pun polis tu tak tau istilah Melayunya. Dia macam nak hangin dah. 

Aku pun jawab : "Cik taiplah banglo tu masih di bawah penyelenggaraan, belum beroperasi lagi."

Polis pempuan itu : "Ishh, pening otak saya. Awak ni English tau, bahasa Melayu tak tau, cemana ni??"

Dan, bila dia pusingkan skrin untuk kitorang check, aku mendapati dia salah eja motosikal. Ejaan yang betul ialah motosikal. Dia pergi taip "motorsikal". 

Aku : Cik, ni eja motosikal ni salah ni. Mana ada huruf R.

Tapi dia buat bodoh je. Malas nak layan la tu. 


CERITA 2

Accident dengan makcik yang langgar lampu merah, tapi dia konfiden ya ampun kata belah dia pun lampu hijau. Bila dua-dua buat report kat balai trafik Kuantan, dua-dua dok claimed hijau, maka aku diheret la ke bilik siasatan di tingkat atas. Nak kena interrogate kononnya.

Bila dah setel tung tang tung tang dengan Sarjan tu, dia suruh aku sign kat laporan siasatan tu dan tengok betul ke tidak apa yang dia taip sepanjang sesi siasatan tu. Ada satu part soal-jawab tu, polis tu taip "di kelapa simpang".  Aku pun tegur la kan.

Aku : Encik, ni encik taip "di kelapa simpang" ni, salah ni.

Sarjan : Alaa, tapi awak paham kan? Awak boleh baca kan?

Aku : Memangla saya boleh baca, tapi ni salah ni. 

Sarjan : Tapi kalau awak paham tu, maksudnya bolehlah tu.




Jadi, apa ertinya semua ini? 

Salahkan mak, sebab dari kecik dah trained aku dengan penggunaan tatabahasa dan kosa kata yang betul dalam kehidupan harian. Nak-nak kalau benda formal.


Tapi, bak kata dia ni dalam entry ni orang kita bila ditegur, tak kisahlah tentang apa-apa sekali pun, jawapannya mesti :

"Alahh, aku manalah tau, bukan ada pHd pun dalam bahasa Melayu."

"Manalah aku nak tau benda-benda tu."

"Alah, kira okay je lah tu. Bukan ada siapa nak check apa pun."



Jarang sekali bila ditegur, mendapat feedback sebegini :

"Ehh, ye ke? Selama ni aku tak tau pun. Banyak kot yang aku tak tau. Lagi apa lagi contohnya?"





Orang kata orang tamak selalu rugi.

Tapi aku rasa, orang sombong lagi rugi.



No comments:

Post a Comment

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.