Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Wednesday, June 8, 2011

Baju berkilat.






Aku rasa sayu bila mak buat sesuatu yang menunjukkan dia faham keadaan aku. Aku nak balikkan masa, nak balik pada waktu yang mana aku patut betulkan semua kekucaran ni.

Baju dalam gambar tu aku beli dah lama. Tapi tak pernah pakai. Aku pun tak tau kenapa aku beli baju berkilat-kilat macam tu, sebab setahu aku, aku tak pernah minat baju-baju berkilat macam tu. Dah banyak sangat baju dalam almari dan dalam bakul tu yang tak terpakai. Aku rasa mulai hari ni, aku nak pakai baju-baju tu walaupun setakat kat rumah, biarpun bukan pakai untuk keluar berjalan-jalan. Biarlah nampak macam buang tabiat pun.

Tadi aku mandikan Jodi. Dah tak berani nak guna syampu hamster tu. Aku takut dia gatal-gatal lagi. Kali ni aku guna syampu Clear : Extra Strength. Dah berjam-jam pun still badan dia bau wangi.

Tadi mak tanya adik aku, nak sambung belajar ke tak. Dalam diam-diam, aku rasa sayu dan sedih yang amat. Sebab aku tak pernah punya peluang ditanya begitu. Sebab dari dulu hidup aku dah terjadual. Dan pembuat jadualnya bukan aku.

It was 2008 masa aku confessed pada mak. After years, yang mana dah tak boleh nak patah balik, baru aku berani bukak mulut. Tu pun melalui mesej. Sebab aku dah tak tahan lalui semua tu. Mak tak tahu-menahu. Mak sangka aku sukakan semua ini. Mak terkejut. Mak called dan tanya aku kat mana serta dengan siapa. I cried so badly, alone, on my hostel bed. Mak ingat aku stress banyak assignment. I said no. All she said was bersabar dan kena redha.

Redha. 

Seriously, bukan senang nak redha. Aku dah cuba sedaya-upaya. I've tried so hard that it still hurts me.

Bila tengok orang lain, I wonder how can they live happily but I cant? Kondisi kesihatan mental mungkin boleh membantu aku keluar dari semua ni, tapi dari situ aku kena bersedia dengan macam-macam hal. Terutamanya bab "APA ORANG AKAN KATA". 

Orang akan kata macam-macam. Dan kalau ditakdirkan aku jatuh tersilap lagi, lagilah orang akan berkata, "Haa, tu la. Orang kata tak nak dengar."

Blog ni dah tak fun. Dah selalu jadi tempat aku luahkan perasaan. Tapi, nak buat macam mana? Memang hidup aku tengah susah sekarang ni. Masa ni lah aku nak tengok siapa yang betul-betul ada dengan aku. Dah nampak pun.

Aku rasa next entry aku nak cerita pasal sorang makhluk ni lah. Memang special.


2 comments:

  1. salam akak.

    tak kisah lah blog ni dah jadi tempah luahan perasaan pun. itu yang buat alam blog ni jadi real. susah senang, kita record aje semua.

    dan ada orang yang mendoakan akak, setiap kali akak menulis kat sini.

    ReplyDelete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.