Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Sunday, May 29, 2011

Tuhan selalu pinjamkan aku sesuatu.

Dulu, bila Nyeoww mati, petang-petang aku drive kereta sekitar taman perumahan dengan tujuan mencari pengganti. Hari-hari aku usha especially area Taman Guru. Mana-mana yang tengah selongkar tong sampah tu, aku stop kereta sambil cuba-cuba nak start borak ice-breaking.

"Hai, nyeoww. Buat apa tu? Kenapa selongkar tong sampah rumah orang ni?"

Ayat-ayat cliche tu aku ulang setiap kali jumpa yang tengah selongkar tong sampah. Hasilnya? Semua pandang aku dengan muka pelik dan terus blah. Semuanya tak nak layan dan jual mahal.

Aku tak tau yang cari kucing pun macam kau cari cinta. Takkan datang bila kau tercari-cari, tapi datang bila kau tak sedar langsung. Lepas tu aku stop cari pengganti Nyeoww. Berbulan-bulan. Sampailah aku jumpa Jodi tengah ala-ala stretching badan kat tengah-tengah jalan di Lorong Karyawan 1. Aku ingatkan kaki dia patah ke apa ke. Dia sangat baby masa tu. Muka comot. 

Aku stop kereta, turun dan tanya dia.

"Nyeoww, buat apa kat tengah jalan ni?"

Tak sempat dia jawab apa-apa, aku terus ambik dia. Dah dua bulan lebih dia dok kat rumah ni. Dah besar. Hyper aktif nak mampus. Kaki sendiri pun nak tangkap, sampaikan aku sound dia. 

"Jodi, jangan jadi bodoh boleh tak? Tu kaki sendiri la."

Dan dia cuma pandang aku macam tu je.

Tapi aku tetap rindu Nyeoww. Dia yang terbaik pernah aku ada. Tidur pun nak dekat-dekat dengan aku. 

Aku rindu. Sampai kadang-kadang aku rasa nak gali semula kubur dia kat luar rumah tu.


Antara detik-detik terunggul dengan Nyeoww.


Antara satu malam tu, aku menangis kat sinki dapur, sebab aku takut Nyeoww mati. Aku tak nak kehilangan.

Tapi Tuhan memang selalu pinjamkan aku sesuatu, kemudian Tuhan ambil semula. Aku sedih.

Tapi yelah. Aku buat dosa banyak mana sekalipun, Tuhan tak pernah kejam. Kalaupun Tuhan ambik semula apa yang dia pinjamkan tu, lepas tu dia ganti semula. Mungkin bukan dengan benda atau perkara yang sama. Tapi mampu buat aku rasa hidup aku ada makna lagi.
Dan, hari ni aku nampak semua tu.

Tiba-tiba aku rasa life aku lately ni macam menarik je. Heh heh heh.


1 comment:

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.