Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Wednesday, March 2, 2011

Langkah Bendul.

Aku kat kelas 1 Excellent masa mesej tiba-tiba masuk. Seriously, aku tak suka conversation yang serius macam ni. Sebab konsep aku ialah aku sangat secretive dengan ahli keluarga sendiri. Dan aku tak suka membincangkan isu peribadi dengan family.

Tapi, yelah. Kadang-kadang aku rasa aku ni macam ada super power. I can predict what will happen next. Konon la. Nak bagi diri rasa best kejap.

Dia : Kalau saya langkah bendul, awak nak apa?

Ahhh sudaaaahhhh... Dalam hidup aku, ni dah dua kali dia tanya soalan dalam reka bentuk macam ni. Hakikatnya dia ni memang setiap tahun ada je konsep pertukaran boyfriend, tapi dulu masa dia serius dengan sorang mamat Neo CPS ni, dia pernah tanya soalan yang sama. Memang tak boleh blah langsung sebab masa tu umur dia tak sampai pun 20. Poyo gellll tanya soalan gitu. Padahal belum tentu. Ya, memang dari zaman sekolah dulu aku tau dia ni memang ada potensi besar nak langkah bendul, tapi come on la! Masa tu umur dia tak sampai 20. Macam geli-geli syaitan je cakap pasal kawin itu ini. Sekarang umur dia dah 22. Hellooo, baru 22.

Okay, berbalik pada mesej tadi tu. Aku berfikir kejap sebelum reply. Sebab dulu masa first time dia tanya dulu, dah tentu jawapan aku ialah aku nak satu set complete gitar Yamaha idaman aku tu, sekali dengan amplifier, storm and whatever shit lagi tu. Tapi tu dulu. Tu masa aku naif. Masa jiwa aku suci lagi. Sekarang dunia dah berubah, dan aku juga turut berubah.

Aku : Saya rasa dah dua kali awak tanya soalan ni. Bagi saya pikir jap. Maklum la, saya ni materialistik.

Dia : Ok lah. Bagitau cepat. Nak pergi survey harga.

Okay, sangat macam haram J bila dia jawab macam tu. Aku semakin tak boleh blah.

Aku : Saya nak duit. Boleh?

Dia : Boleh ke bagi duit?

Aku : Mestilah boleh. Dengan saya, tiada yang mustahil. Okay?

Dia : Tak pelik ke? Awak nak berapa? 

Aku : Bakal husband awak ni kaya gellll ke?

Dia : Tak kaya pun, tapi ada la duitnya sikit. Dia nak belikan Satria Neo sebagai hantaran.

Part ni aku dah rasa macam hidung, mulut, telinga dan kuku aku macam nak berdarah yang amat sangat. Tekak pun dan-dan rasa mual. Tapi aku tahankan. 

Aku : Macam hanjeng. Saya nak duiiiiittttttt!!!!!

Dia : Berapa? Cakap la.

Aku : Ishhh, tak boleh nak pikir pulak sekarang ni. Sebelas ribu boleh? Tapi macam sikit sangat tu. (Sambil meletakkan emoticon sengih lebar)

Dia : Bodoh. Hantaran pun saya letak 15 ribu. Main-main pulak. pikir la benda lain. Awak tak nak barang-barang ke?

Aku : Ala, nak duit.

Dia : Berapa?

Aku : Awak rasa berapa dia mampu? Maklum la, saya ni banyak komitmen. Bila banyak komitmen, banyak guna duit.

Dia : Nanti la saya tanya dia. Tapi jangan la banyak sangat.

Aku : Haha. Saya main-main je, tapi kalau dia nak kasi, saya lebih suka duit daripada barang. Kalau dia nak kasi barang jugak, nanti saya pikir. 


Isi kandungan konversasi seterusnya tak payahlah aku cerita. Lebih kepada benda-benda yang buat hidung, mulut, telinga dan kuku aku macam nak berdarah gila-gila. Dan memualkan tekak. Serius, aku memang rasa awkward nak mampus cakap benda-benda ni dengan adik aku. Sebab dari dulu, hal-hal privasi aku, aku tak pernah expose pada family. Sebab aku rasa mende tu sangat confidential. Kalau dah betul-betul sampai stage nak kawin, barula boleh expose. Lain la macam dia. Dia dengan cousins aku yang lain memang rapat dan bercerita hal boyfriend, tunang, suami dan pelbagai lagi hal-hal cenggitu. Tapi aku tak boleh.

Aku rasa macam gatal je nak sakat dia dan taip mesej : "Awak confirm ke awak akan langkah bendul? Awak bukan tau status saya."

Tapi aku batalkan je nawaitu aku tu sebab aku yakin, once aku tekan button send, berita tergempar tu akan tersebar. Dan dalam masa tak sampai seminit, ada kemungkinan cousin aku yang kat Rawang tu akan mesej aku dan menyoal siasat. Dan bila majlis kawin Azie next month, aku akan jadi sasaran soalan cepu tembaga makcik pakcik aku. 

And that's a death sentence. Tak cool. Tak best menipu. Macam biasa, aku kena bangga jadi single.

Lepas ni kalau kena attack dengan sedara-mara, terpaksala aku jawab aku ni mandul, tak boleh kawin.

Tak pun aku nak jawab boyfriend aku baru je beberapa hari meninggal. Dah sebelas tahun kami menjalinkan hubungan cinta, tapi tiba-tiba Tuhan ambil nyawa dia. dan aku masih bersedih dengan apa yang berlaku. Cool tak jawapan tu?

Okaylah, aku dah rasa geli-geleman dah ni. Bye.



*Akak kat kantin sekolah suruh simpan rambut panjang. Haha, aku jawab kalau dah jumpa yang aku berkenan, memang tak potong-potong rambut dah. Mata pun sanggup aku butakan.

2 comments:

  1. omjayyy kau guna saya awak dengan adik kau? baiknyaaaaaaaaaaa!!! hahaha

    ReplyDelete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.