Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Wednesday, March 9, 2011

Infection dan Super Mini Skirt Nurses.

Selepas 3 kali sedut wap-wap masin tu, tiada perubahan. Nafas tetap sama. Dia cakap dia dah discuss dengan boss dia, maka aku berakhir di sini. Dia pegang x-ray aku tinggi-tinggi.

Dia : Kalau tengok you punya x-ray ni, memang ada infection dalam paru-paru ni.

Aku pusingkan biji mata. Macam omputeh kata, rolling eyes. Tanda menyampah. Yang aku nampak cuma rangka-rangka aku kat situ. Kalau tak infection, mesti jangkitan. Kalau tak jangkitan, mesti infection. Tak pernahnya nak cakap nampak tanda-tanda aku akan jadi kaya ke, nampak taman bunga ke, pesta bunga api ke. Mesti infection.

Dia : You selsema ni sejak bila?

Aku : Last week. Last week demam. MC dua hari.

Dia : Heart rate you pun tak konsisten. Paru-paru bunyi bising.

Aku : Saya nervous kot. Doktor cantik sangat.

Okay, tu tipu. Tu jawapan dalam hati. Sebenarnya aku diam je.

Dia : Sejak bila you ada asthma ni?

Aku : Sejak kecik. Dalam umur 2-3 tahun macam tu.

Dia : Ada pakai inhaler?

Aku : Ada.

Dia : Smoke tak?

Aku : Ada jugak teringin.

Okay, tipu lagi. Tu jawapan dalam hati.

Aku : Tak. (Sambil geleng kepala. Konon-konon innocent.)

Dia : You ada stress apa-apa ke?Stress kerja ke?

Aku terdiam kejap. Dan dia macam tau-tau.

Dia : Ada susah hati ke, risau tentang apa-apa ke kebelakangan ni?

Aku diam lagi. Cuba nak susun ayat. Tapi tak tersusun.

Dia : Sebab kadang-kadang kesihatan kita ni boleh terganggu kalau ada kerisauan atau pun stress.

Pantas je aku jawab.

Aku : Tak, saya okay je. Saya rasa sebab saya banyak minum air batu. Lagipun last week cuaca panas sangat. Pastu tiba-tiba minggu ni sejuk sebab asyik hujan.

Dusta. Dusta. Tapi aku rasa ada jugak betulnya. Dia pandang aku lagi. Serious shit, aku rasa dia tengah scan hati aku masa tu. Kalau test heart rate aku, memang makin tak konsisten sekarang ni. Aku rasa dulu dia ni tak amek medic, tapi study ilmu-ilmu ghaib.

Dia : You ni tidur cukup tak? Mata you lebam. Macam tak cukup tidur.

Aku : Saya kaki lepak. Hari-hari melepak sampai 3-4 pagi.

Okaylah, aku tipu lagi. Talk about reputation.

Aku : Mata saya memang cepat lebam kalau tidur lambat sikit.

Dia angguk-angguk. Okay, she's buying it.

Dia : Kat sini duduk dengan siapa?

Aku : Family.

Dia : Ada allergic apa-apa tak?

Aku : Hama, egg yolk, kucing, madu.

Dia : Ada allergic ubat apa-apa?

Aku : Takde.

Start dari awal sesi temubual ni, dia asyik mencatit setiap jawapan aku. Rolling eyes lagi.

Dia : Okay. Nanti nurse akan pasang ubat kat plag tepi katil ni. Setiap beberapa jam you kena sedutlah.

Aku : Bila saya boleh balik?

Dia ketawa. Okay, aku tau baru je beberapa minit aku duduk atas katil ni. Tapi, aku tak boleh blah.

Dia : Kita tengok progression you macam mana nanti.Sekarang kita ambik darah dulu.

Dia berlalu pergi sambil meletakkan hasil catitannya di atas meja di hujung katil.

Nurse separa gorjess dah ready dengan segala equipment.

Aku tengok kiri kanan. Tak cool.

Kena buat panggilan terhadap mak dan abah. Mintak diorang pack apa-apa yang patut. Yang penting aku nak laptop. Tak cool langsung update blog guna henpon.

Kalau nurse-nurse kat sini macam dalam cerita pRamlee best jugak. Super mini skirt. Hehe!

2 comments:

  1. first time aku bace blog orang, yang buat aku rasa nak bace start dr awal dia tulis blog..ni first time..
    siyes best blog ko ni..kelakar... dah lama aku tak bace blog sambil gelak2 mcm org kena sawan...

    ReplyDelete
  2. okay, sebenarnye blog ko dulu pon aku bace dr awal. cume segan nk tinggal komen. dan aku tak sangke skang ko plak bace blog bodoh aku ni. hehe.

    ReplyDelete

Jangan komen guna caps lock atau terlalu banyak tanda seru. Gua ade sakit jantung. Hehehe.