Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Sunday, December 30, 2018

Fasa 3 : To the doctor

Aku dah masuk fasa 3.
Semalam aku dah jumpa doctor.
I know this might sound poyo, but I cant cakap Melayu about it with the doctor.
I find it easier if its in English.
I dont know why.
Maybe because of the terms/words usage.
Selang sehari aku kena pergi buat checkup.
31st December.
2nd January.
4th January.
6th January.
8th January.
10th January.
12th January tu maybe doctor akan decide apa seterusnya.
Doctor ada bagi ubat.
Tapi body aku reject ubat tu.
Makan ubat tu, terus muntah.

Harap tak kantoi la asyik ulang alik buat checkup ni.
Seriously harap tak kantoi.
Aku tak ready nak bagitau mak.
Aku tak rasa aku akan ready.

Anehnya, kat sini aku rasa masa berjalan terlalu cepat.
Tulang tulang di badan dah mula timbul.
Aku mampu makan sikit saja.
Sehari seketul ayam.
Atau sekeping biskut. 
Kalau ada yang aku berjaya makan lebih sikit, lepas tu akan muntah.
Dah tak boleh.
Pagi tadi I went for cycling as usual.
Singgah rumah mak Dila, sebab Dila ada balik cuti.
Dia dan kakaknya tanya, kenapa kurus sangat?
Aku sengih je.
Aku tak boleh nak makan sangat.
Memang aku rasa seksa, tapi macam ada benda berketul kat tekak.
Dada aku rasa pedih.
Rasa berat.
Macam ada batu besar tindih dada aku dan diseret perlahan lahan ke perut.
Rasa satu kesedihan yang aku taktau mana aku nak campak semua ni.

Aku teringat malam kelmarin.
Malam terakhir sebelum dia balik ke Ipoh.
Kami berpelukan, berbaringan di katil, bercakap tentang hal "itu".
Kami cakap dalam keadaan separa berbisik.
Dan juga separa menahan sebak dan sedih.
Tapi akhirnya, seperti 2-3 kali perbincangan sebelum ini, we both cried.
We asked for each other's forgiveness for the thousandth times.
He said he forgave me because its not my fault.
But, still, everything happened because of me.
Because of "it". 
God knows how I feel.
He said at least we tried, we put efforts, then we'll decide.
We'll make decision.
That benefits both of us.
I cried when he said that.
I hugged him tightly, so did he.
In fact, while writing this, I cry.

This is no ordinary situation.
Its freaking difficult for both of us.
For me.
For him.
But for me especially, because it happened because of me.
There's no way I can deny that.
There's no way he can deny that.

I didn't know life could be this hard.
I wish I knew.






Friday, December 28, 2018

Fasa setelah kembalinya ke Kuantan Bandar Palma


Fasa 1 - balik Kuantan.
Aku dah ada di Kuantan sejak Isnin.
Aku akan duduk sini semula.
Jalani hidup di rumah mak.
Rumah ni penuh dengan orang, tapi aku tau aku ada diri aku seorang saja.
Banyak benda aku takut.
Mostly aku takut untuk hidup.
Ada masa aku rasa aku kuat.
Ada masa aku rasa tak langsung.

Fasa 2 - rehat seketika.
Dah berlangsung sejak sampai sini 24hb.
Akan berakhir sebab aku nak kena masuk fasa 3.

Fasa 3 - jumpa doktor.
Ini aku belum buat.
Aku cadang nak pergi weekend ni.
Sebelum semuanya proceed lebih further.

Fasa 4 - bagitau mak dan abah.
Yang ni aku still ragu ragu.
Sejak balik sini, setiap saat siang malam aku fikir benda ni.
Patut ke aku bagitau?
Kalau tak bagitau dulu takpa kot?
Tapi lama mana aku nak simpan ni?
Nanti dok pi klinik - hospital, kantoi cemana? 
Diorang taktau punca sebenar aku balik sini ni.
Aku ada banyak sebab kenapa aku taknak diorang tau.
Satu, aku taknak diorang runsing.
Dua, aku taknak diorang pikir bebukan.
Tiga, aku taknak hancurkan hati diorang.
Dan beberapa sebab lain.
Hal ni bukan senang.
Hal ni melibatkan kesihatan.
Melibatkan marriage.
Melibatkan family.
Melibatkan banyak hati aku nak kena jaga.

Masa ni lah kita boleh nampak reaksi kawan kawan rapat/family kita.
Kau takkan sangka dalam keadaan paling gelap, menakutkan, dan menyedihkan kau berada, some of them would say ignorant things.
Benda yang kau tak sangka diorang akan cakap atau buat.
Benda yang kau tak sangka.
Not that kau nak dengar apa kau nak dengar je, tapi bila dalam keadaan yang gelap, takut dan sedih sebegini, you dont need ignorant people kot.
Benda jadi lebih pedih sebab diorang tu kita consider rapat.
Kita kira diorang penting dalam life kita, sebab tu kita bagitau apa yang sedang berlaku dalam hidup kita.
Sebab keadaan tu genting.

Aku harap Tuhan tak uji diorang benda lebih kurang sama.
But at the same time aku harap juga diorang rasa apa aku rasa.

Ya, mungkin hati aku dah hitam.
Pekat dan beku. 


Saturday, December 8, 2018

Senarai dalam Spotify

Orang macam aku ni tak sesuai dengar lagu.
Nanti I'll get too attached to them.
And I get carried away.
Nanti hati aku bagai kain basah yang diperah perah.
Berjerejes perasaan aku, tapi cuma ke dalam longkang yang tak diketahui. 

Thursday, December 6, 2018

Tuesday, December 4, 2018

Sabar buat pengalas

Air mata nak keluar tapi tersekat.
Tak boleh nak keluar.
Jantung dan kepala aku rasa nak pecah.
Macam ada kapal terbang meletup beramai ramai.
Tapi takda apa aku boleh buat.

Sunday, December 2, 2018

Yang Kutemu Hanya Pintu Sepi

Aku rasa nak panjat pokok dan jerit kuat kuat bagi semua orang dengar, 

"Korang tau tak apa aku rasa??"