Please sangat tawwwww...

Please sangat tawwwww...

Thursday, November 24, 2016

Had a dream about a lady named Melissa offering an event space for my art exhibition

Its few nights ago.
Mimpi tu sudah tentu rasa begitu real, since itulah impian aku sejak dulu.
Plus, sejak bulan lepas aku terpikir, kalau nak tunggu duit cukup, duit banyak, memang takkan jalan impian tu.
So, aku akan buat ikut cara aku.

Bila bangun tidur, aku rasa sedikit kecewa sebab itu cuma mimpi. 
So aku teruskan hidup macam biasa.
Kemas rumah, cuci toilet dan bersihkan pasir kucing, bagi kucing makan, masak untuk lunch bersama Mohd Adzlan, tengok movie sekerat jalan dan lepas tu off tv.

Guys, perempuan tersebut bernama Melissa.
If you guys happen to know anyone named Melissa yang ada kaitan dengan mana mana event space yang nak ditawarkan secara percuma terhadap aku, please let me know.

No, aku tak rasa benda ni syirik. 
Its just, you know, as much as shit happens, miracle pun happens juga dengan cara tersendiri. 

Please?
Mimpi tu buat aku dah berangan sampai ke Urban Bean Coffee kat US okay.
Bukan selalu aku berangan.





Monday, October 17, 2016

HAVING CATS IS NOT JUST ABOUT FEEDING THEM


You do not put your cats in a cage, 24 hours, WITHOUT EVEN LETTING THEM OUT AT ALL.
They will suffer.
They need love, affection and attention.
You are supposed to talk to them, play with them, hug them, pat them, bathe them, clean up their shits, make sure their place is clean.
Let them know you love them.

Kalau kurung bersebab tu kita pahamlah.
Contohnya, kurung sebab dia sakit dan tak nak dia lari dalam keadaan sakit.
Atau kurung sebab dia kena kuarantin, ada penyakit yang boleh berjangkit terhadap kucing lain ke haiwan lain ke apa ke.
Atau kurung buat sementara waktu, tapi there are times when you let them out, let them play outside, let them feel free or at least let them feel that they are actually cats, for God's sake.

Janganlah nak kurung sepanjang masa.
Tak lepas langsung.
Just bagi makan when you are around, kalau korang takda so lapar la dia mengiau ngiau, malam kang baru makan?
Atau bagi makan ikut suka?

Parents, kalau anak sibuk nak bela kucing, you guys should lead the way.
Teach your kids to jaga the cats bebetul.
Ajar anak anak bila patut bagi kucing makan, berapa kali sehari, banyak mana portion yang sesuai, bukannya sekali bagi selambak konon makanan tu boleh tahan seharian untuk kucing tu.
Ajar anak refill air untuk kucing.
Ingat kucing tak reti dahaga ke?
Malaysia ni dah la panas.
Dan janganlah ajar anak anak untuk kurung kucing non stop, takda time langsung kucing tu bebas.
Sehari bagi la masa beberapa jam yang kucing tu boleh main dengan anak anak.

Its cats we are talking about. 
Bukannya rabbit ke tarantula ke iguana ke ular sawa eksotik ke.

They need love.
They need attention.

Kalau jaga kucing pun tak boleh, cemana kalau satu hari nanti mak ayah kita sakit terbaring tak boleh bangun, cemana nak jaga?
Cemana nak mandikan, cuci najis and all?

Basic tu sebenarnya datang daripada cemana kita jaga haiwan peliharaan kita, especially cats.

Tau?


Saturday, September 10, 2016

I love nachos, I'm not gonna lie

Aku sebenarnya sedang berada di Reggae Fest di Tanjung Tualang.
Entah band reggae mana yang sedang perform.
Oh, dari Australia.

I just had a small bowl of nachos.
Aku suka nachos.
Seperti mana aku menyukai sushi.
Seperti mana aku menyukai pizza.
Seperti mana aku menyukai any chocolate-based drink.
Seperti mana aku menyukai Mohd Adzlan.

Kita suka banyak benda dalam hidup kita.
Atau mungkin juga tak banyak, tapi ada beberapa benda yang kita suka dalam hidup kita.
Kadang kadang kita taktau sampai tahap mana kita suka kan benda tu.
Adakah level kesukaan terhadap benda benda berbeza tu sama?
Atau tak sama?

Truth is, aku tak sure kalau aku suka kan reggae.
Tapi aku pernah menyukai Gerhana Ska Cinta.
I think I still love them.
Apa tetiba Gerhana Ska Cinta?
Aku tak pandai tengok show sebenarnya.
Aku lebih kepada tengok orang sekeliling.
Kita semua ada perangai suka perhatikan orang.
Mesti ada.
Kalau tak banyak pun, sekelumit mungkin ada.
Aku tak sure aku suka tak pergi show.
Sebab setiap kali aku perhatikan orang sekeliling yang datang show tu, ada 78 juta persoalan dan teka teki dalam kepala bujur aku ni.
Sebab tu dahi aku luas agaknya.
Aku banyak sangat pikir benda yang tak perlu.
Orang Melayu kata, aku pikir benda yang menyemakkan otak.

Bulan nampak tiga per empat malam ni.
Dan ada beberapa ketul bintang berterabur di atas.
Aku taktau kalau saiz sebenar setiap ketulan bintang tu boleh buat aku atau sesiapa jadi gila.
Satu hari nanti bintang bintang tu akan berlanggaran sesama sendiri dan mungkin menghentam bumi sampai bumi hancur lebur.
Hanya tinggal serpihan macam serdak serdak dalam balang kuih raya.
Atau dengan kuasa Tuhan, serpihan pun langsung tak ada, sebab kuasa Tuhan tetap kuasa Tuhan.
Dan janji Tuhan tetap janji Tuhan.

Aku taktau pikiran aku kat sini ke tak.
Kalau pikiran aku di Reggae Fest ni, why am I writing blog?
Atau pun aku dan pikiran aku memang berada di sini, tapi ada sebahagian kecil daripada hati aku yang ghaib ke tempat lain.

Aku dah kahwin.
Dalam dua minggu lepas.
Maybe sebenarnya sebahagian kecil daripada hati aku tu berada di rumah.
Di rumah sewa kami.
Mungkin aku cuma mahu berada di rumah, tengok movie di tivi dengannya.
Mungkin aku cuma mahu berada di rumah, masak sardin dan goreng telur dadar di dapur sederhana kami itu, makan bersama.
Aku sekali lagi tak sure aku enjoy atau tak datang Reggae Fest ni.

Satu benda yang aku pasti, sejak kecil lagi aku seorang yang roomly type.
Atau homely type.
Walau jauh mana pun aku pergi, aku sebenarnya hanya suka bersendiri.
Benda tu terbawa bawa bila dah kahwin.
Aku hanya ingin berada di rumah dengan dia seperti malam malam normal setelah dia pulang dari kerja.
Tapi itu berbunyi tidak adil kerana seolah olah aku nak mengheret dia sekali menjadi penyendiri bersama aku.

Aku suka nachos.
Tapi aku tak suka bila ada potongan kobis dalam nachos aku tu.
Aku pun tak paham kenapa nachos yang aku baru beli tadi ni ada potongan kobis di dalamnya.
Nachos tu sedap, tapi ada kobis.
I dont get it.
Atau aku yang terlalu membabi buta suka kan nachos sampaikan ada sepotong dua anasir kobis itu terus aku rasa tak boleh terima?

Aku suka nachos, aku tak tipu.
Nachos sedap.
Tapi aku kena terima, sesekali akan ada nachos yang disediakan dalam bentuk berbeza, yang mungkin aku tak berapa nak boleh faham.
Tapi aku makan juga.
Sebab sebenarnya sebahagian besar nachos tu yang aku suka, bukan sebahagian kecil sepotong dua anasir kobis yang dirasakan mengganggu itu.
Penerimaan.

Tuesday, July 12, 2016

Koleksi Sportswear Asics Malaysia

Kalau difikir-fikirkan, Kinachiro Onitsuka sebenarnya merupakan seorang genius berjiwa besar. Hanya ketika beliau sedang menikmati salad timun dan sotong, beliau mendapat inspirasi untuk menghasilkan kasut untuk pemain bola keranjang. Menyedari sekiranya beliau dapat meniru bentuk lekukan seperti pada tiub penyedut yang terdapat pada tubuh badan sotong, beliau cuba menghasilkan kasut bola keranjang yang mampu memijak sekali gus “mencengkam” lantai gelanggang bola keranjang dengan teguh. Susulan itu, Asics ditubuhkan pada tahun 1949 dan telah menjadi salah satu jenama sukan antarabangsa yang cukup popular dalam kalangan penggemar sukan dari seluruh dunia. Diasaskan di Jepun, nama Asics mungkin tidak segah jenama-jenama besar seperti Nike dan Adidas, tetapi Asics jelas mempunyai penggemar setia yang tersendiri sejak 67 tahun lalu, malah masih kekal di pasaran dunia sebaris dengan jenama sukan yang lain.


Asics juga seperti jenama-jenama sukan yang lain, yang begitu komited dalam menghasilkan koleksi pakaian sukan lelaki dan wanita. Asics amat menitikberatkan soal kualiti dan juga sentiasa memastikan agar rekaan koleksi menepati citarasa para pembeli dari seluruh pelosok dunia. Seiring dengan akronim nama Asics yang bermaksud “healthy soul in a healthy body” ("jiwa sihat di dalam badan yang sihat”), Asics percaya bahawa pakaian sukan yang dihasilkan daripada fabrik berkualiti tinggi akan membuatkan anda berasa selesa sepanjang proses latihan sukan dan secara tidak langsung akan melancarkan proses latihan anda. Keselesaan pemakai menjadi perkara utama yang dititikberatkan oleh Asics agar membolehkan anda melakukan aktiviti sukan dengan baik tanpa perlu risau akan kemungkinan-kemungkinan yang boleh mengakibatkan ketidakselesaan pemakai.


Asics menyediakan koleksi barangan sukan seperti kasut sukan, baju sukan (baju-t, baju polo, singlet dan sweater) serta berbagai-bagai pilihan seluar sukan seperti seluar yoga, tracksuits dan seluar pendek. Malah Asics juga memiliki koleksi pakaian renang tersendiri bagi peminat sukan renang. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, koleksi kasut larian Asics kerap diletakkan di kedudukan antara yang terbaik di pasaran dunia. Sekiranya anda ialah seorang penggemar sukan larian, Asics mungkin jawapan terbaik yang anda cari untuk koleksi kasut yang selesa malah dilengkapi kusyen berkualiti tinggi.

Jika diperhatikan, aliran fesyen sekarang berkembang selari dengan pergerakan sukan dunia. Koleksi barangan sukan Asics juga boleh digayakan secara kasual memandangkan keselesaan produknya yang optimum. Anda mungkin boleh memilih mana-mana koleksi  kasut Asics yang sesuai dikenakan bersama tshirt dan jeans bagi mewujudkan gaya sederhana dan selesa, tetapi masih menarik.  Mudah kan?


Rangkaian koleksi Asics ini datang dalam pakej tawaran harga yang sangat berpatutan kalau dibandingkan dengan harga koleksi pakaian sukan jenama-jenama antarabangsa yang lain, malah diiringi dengan kualiti yang dicari-cari peminat sukan.

Penggemar Asics Malaysia  kini bukan sahaja boleh memiliki koleksi pakaian sukan Asics di butik Asics yang berhampiran, malah boleh membuat pembelian secara online di ZALORA. Anda boleh mula mengintai-intai peluang untuk memiliki koleksi barangan Asics di ZALORA kerana semuanya hanya di hujung jari sahaja. Dapatkan segera koleksi Asics di ZALORA!



Wednesday, June 8, 2016

Arba'in di Jalan Lim Bo Seng, Ipoh

Arba'in berdiri tegak di persimpangan Jalan Lim Bo Seng. Dia terasa sunyi walaupun jalan raya sibuk dengan kenderaan lalu lalang. Dia cuba senyum kepada beberapa orang gadis yang berjalan di sekitar koridor kedai Toto, tetapi tidak seorang pun yang membalas senyumannya.

Seketika Arba'in berasa kecewa. Ramai yang mengatakan bahawa hati gadis gadis mudah terpaut dengan lelaki bertubuh tinggi lampai sepertinya, ternyata bohong juga kenyataan itu. Buat beberapa saat, terasa seperti rangkap pertama lagu Di Penjara Janji bermain-main di pendengaran Arba'in.

Arba'in mengeluh. Biarkan. Orang kata, jodoh yang lambat itu mungkin yang baik. Arba'in cuba sedapkan hati sendiri. Seekor kucing berbulu jingga sedang memerhatikan Arba'in. Arba'in terasa menyampah pula melihat kucing itu. Eh, budak kucing ni, asyik merayau je kerjanya!

Arba'in ternampak seorang uncle sedang mengayuh basikal. Ohh, inilah uncle yang dikatakan viral di internet kerana tiada kepala. Ermm, kesian uncle ni, mungkin masalah tengkuk dia begitu.

Erina berdiri di sebelah Arba'in. Dengan seluar pendek dan baju tidak berlengan, kulitnya begitu mulus sekali. Wajah Erina ada kalanya ibarat Ramona Rahman. Putih dan mulus. Tetapi Arba'in tidak tertarik kepada Erina kerana errmmm, Erina sebenarnya berbadan sasa. Arba'in tidak mahu judge Erina, biarlah Erina dengan kulit putih mulusnya itu.

Arba'in masih terasa sunyi. Dia memandang Jarjis yang berdiri tidak jauh darinya. Jarjis sekadar memandang kosong ke arah Arba'in. Ada kalanya Arba'in merasakan Jarjis seorang yang membosankan. Arba'in selalu mengajak Jarjis bersiar-siar ke tempat lain, atau makan sate Mak Endah, namun Jarjis memberikan pelbagai alasan. Katanya tiada guna dia bersiar-siar, atau tiada mood, atau sebagainya.

Arba'in hairan dengan sikap Jarjis sebegitu. Jarjis seperti depressed. Dia tidak mahu bergembira. Kalau boleh Arba'in mahu merasakan apakah itu nikmat cinta. Dia mahu dicintai gadis-gadis. Dia mahu tulis sajak sajak cinta kepada gadis kerana dengar cerita gadis gadis suka akan lelaki yang pandai menulis sajak seperti Neruda, bukannya lelaki berkereta buatan Jerman seperti tunangan Cinta.

Kucing berwarna jingga tadi menghampiri Arba'in. Arba'in mendiamkan diri sehingga terasa panas dan basah kakinya akibat pancutan air kencing kucing itu. Arba'in nampak kucing itu kecik besor kecik besor. Kucing itu berlalu pergi membiarkan Arba'in terkedu sendiri.

Sebagai sebatang tiang lampu, Arba'in masih diam. Dia cuma memandang ke arah Jarjis sekali lagi, sebelum Jarjis bersuara, "Idak le boleh ke mana-mana, yob. Berdiri je le situ."

Tuesday, May 31, 2016

Ada hari hari runsing yang kita isikan dengan menonton wayang

Aku baru lepas muntah.
Aku tak suka muntah.
Permulaan rasa nak muntah je dah buat aku rasa tak selesa.
Bila aku dah rasa macam nak muntah, maksudnya memang aku akan muntah.
Dua biji antibiotik wasted begitu saja.
Begitu juga kueyteow kungfu yang aku makan tadi.

Tekak masih rasa berketul.
Aku sebenarnya taktau demam ni dah baik ke belum.
Mata aku ada kalanya terasa panas.
Ada kalanya kelabu.
Tapi ya, mungkin juga faktor rabun yang aku abaikan selama ini.
Kali terakhir buat cermin mata, power nya ialah 250.
Itu tahun 2011.
Sekarang dah 2016.
Kadang kadang aku ni funny juga.

Kenapa pula perut rasa tak sedap ni?
Please la, nak kena muntah lagi ke?
Toilet dah la jauh.

Tadi Buull cakap life dia di Sri Iskandar sangat dull, mundane dan membosankan.
Aku cuma cakap, takpa, dah tak lama.
Tak lama lagi aku akan teman dia sampai bila bila.
The truth is, walaupun aku duduk di tengah bandar, dengan kemudahan Uber yang aku boleh klik klik saja di handphone, dengan macam macam food, aku masih rasa sunyi.
Aku boleh spend masa di pelbagai shopping complex di Ipoh ni selama mana yang aku nak.
Aku boleh pergi minum soya fresh dan makan taufufa sedap di Funny Mountain.
Aku boleh pergi breakfast seorang diri di New Hollywood, boleh makan tengah hari di Vegas.
Aku boleh buat macam macam seorang diri ke sana ke sini, enjoy every moment of it.
Tapi aku tetap rasa sunyi sebab dia takda.
Susah aku nak explain pada dia, but I'm willing to undergo this kind of loneliness sebab aku tau semua ni berbaloi.

Sebenarnya aku tengah runsing.
Apa lah satu lagi ujian nak datang waktu macam ni, sampai aku rasa loya betul dengan diri sendiri.
Biarlah.
Kalau tak boleh control, nanti aku pergi tengok X-Men buat kali ketiga di wayang.

Orang selalu tanya, kalau boleh undur balik masa, part mana yang aku nak betulkan?
Aku taktau.
Banyak bahagian tertentu yang aku nak betulkan.
Tapi aku juga taknak bahagian tertentu yang lain jadi rompong dan aneh hanya kerana aku delete atau betulkan beberapa perkara.
Tapi aku tak boleh nafikan ada benda yang aku nak betulkan.

Perut rasa tak sedap.
Aku dah tak kuasa nak muntah.
Aku harap aku boleh tidur lena.
Dan mimpikan benda benda yang less stressful.

Monday, May 30, 2016

Mengarang, tapi tak save

Berbulan bulan tak menulis.
Jujurnya aku rasa kosong selama tak menulis tu.
Tapi handphone ada masalah sejak April.
Laptop pun ada masalah.
Kebanyakannya aku simpan dulu dalam hati.
Tapi lepas tu lupa.

Aku demam.
Akibat duduk dalam aircond dari jam 7 lebih pagi sampai 6 petang pada hari semalam.
Sebab tu aku cakap aku fuck aircond.
Naik bus ekspress beberapa jam pun boleh demam 3-4 hari, ni kan pula 10 jam.

Tadi pergi klinik, Buull suruh bagitau doktor yang aku ada masalah tidur dah dua bulan.
Aku susah tidur malam, akan bangun awal secara normal, dan takda rasa nak tidur sangat pada siang hari.
Walau penat macam mana sekali pun, aku akan susah tidur juga.
Jadi tadi aku bagitau doktor.
Doktor tanya, "Apa yang you pikir?"
Aku lebih kepada tak jawab.
He is a physician doctor, not a psychiatrist.
He wont understand.
Aku tetap rasa pembawakan dan layanan doktor biasa dan doktor psikiatrik jauh berbeza.

Dalam sebulan dua ni, aku struggle dan meminta macam macam daripada Tuhan.
Tuhan sentiasa jawab dengan pelbagai cara.
Seketika aku rasa tenang walaupun bak kata Lefthnded "...di laut ribut melanda..."
Tapi tidak lama kemudian, datang ujian lain pula.
Aku rasa aku patut runsing, tapi bila pikir balik, aku dah penat runsing.
Jadi aku lalui kehidupan secara normal dan buat buat macam tak fikir.
Tapi sebenarnya pikir juga.
Biarlah.
Aku serahkan pada Tuhan saja.

Semalam ada event di Khizanat.
Aku dan Buull datang lambat dan sekadar singgah.
Sekadar tunjuk muka.
Dalam keriuhan siapa entah baca sajak masa tu, kawan yang jarang aku jumpa, bertanya :
"Do you still making art?"
Seketika aku diam.
Dah banyak bulan aku tak buat.
Sebenarnya fasa tak nak melukis tu dah datang berbulan bulan.
Cuma aku ada menulis diam diam.
Sekadar mengarang dalam hati.
Dan kononnya save dalam otak.
Tapi kemudiannya hilang.

Teringat aku terdengar ke terbaca entah.
Satu ceramah.
"Walaupun rumah nak kena lelong, jangan murung."

Konsepnya, rumah pun aku takda.
Rumah aku ialah hati aku sendiri.
Takkan terlelong, melainkan Tuhan hantar malaikat maut untuk ambil aku.